a
Contact Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Curabitur venenatis, nisl in bib endum commodo, sapien justo cursus urna.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin +49 30 240 414 20 office@baro.com
Working
Monday
9:00 - 24:00
Tuesday
9:00 - 24:00
Wednesday
CLOSED
Thursday
9:00 - 24:00
Friday
9:00 - 02:00
Saturday
9:00 - 02:00
Sunday
9:00 - 02:00
Follow Us
Image Alt

Ανέστης - Χασαποταβέρνα

Πώς να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς ενοχές;

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 19 – 14:21

Hello.gr Team

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει ολοένα και λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία σπιτικού φαγητού, με συνέπεια όλο και περισσότερο να τρώμε εκτός σπιτιού ή να αναζητούμε γρήγορες και εύκολες λύσεις ακόμη κι εντός σπιτιού! Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι ετησίως δαπανώνται περίπου 365 εκατομμύρια δολάρια για φαγητό εκτός σπιτιού.

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος, αναφορικά με τον καλύτερο έλεγχο βάρους, η προσέγγιση που εστιάζει στο “ενσυνείδητο φαγητό” (mindfulness eating), δηλαδή στον τρόπο διατροφής που γίνεται με απόλυτη συνείδηση και όχι μηχανικά ή/και από συνήθεια. Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία του φαγητού μας … πιο απολαυστική!

1. Μια βασική αρχή του “ενσυνείδητου φαγητού” είναι να νιώθεις κάθε μπουκιά από το γεύμα σου. Προσπάθησε να νιώσεις τη γεύση του αλατιού, τη μυρωδιά και τη γεύση των μπαχαρικών, την αίσθηση του λίπους…. με άλλα λόγια τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς σου.

2. Αν σου είναι δύσκολο να «σπάσεις» το μηχανικό και γρήγορο τρόπο φαγητού σου, προσπάθησε πριν από κάθε μπουκιά να ενεργοποιείς τις αισθήσεις σου. Μύριζε το φαγητό σου, μέτρησε τα χρώματα που υπάρχουν στο πιάτο σου, νιώσε τα ρούχα σου να ακουμπούν το κορμί σου, νιώσε τα παπούτσια σου. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να τρως μηχανικά και όχι συνειδητοποιημένα.

3. Στην περίπτωση που τρως έξω ή απ΄έξω, ενημερώσου για το μενού του εστιατορίου και προσχεδίασε την παραγγελία σου. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν αναρτημένο το μενού τους στο διαδίκτυο, οπότε μπορείς να προσχεδιάσεις να φας το αγαπημένο σου γεύμα, χωρίς να παρασυρθείς από αυτά που θα δεις ή θα μυρίσεις εκεί, την ώρα μάλιστα που είσαι πεινασμένος!

4. Αν σου είναι δύσκολο να τρως αργά, δοκίμασε να φας με το αριστερό σου χέρι ή ακόμα κα με ξυλάκια. Αυτό θα σου σπάσει τη συνήθεια να τρως μηχανικά κα γρήγορα.

5. Ξεκίνησε το γεύμα σου πρώτα με σαλάτα ή κάποιο ωμό λαχανικό. Αυτό θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο γρήγορα κι έτσι να μειώσεις τις πιθανότητες υπερφαγίας.

6. Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του γεύματος. Μη διαστάσεις να ρωτήσεις το σερβιτόρο ή τον οικοδεσπότη (εάν βρίσκεσαι σε άλλο σπίτι) για το πως παρασκευάζεται το πιάτο που επιθυμείς, πόσο μεγάλη είναι η μερίδα, αν το κρέας έχει σος και πόσο παχυντική είναι, καθώς και να ζητάς αλλαγές αν αυτές μπορούν να γίνουν όπως να αντικαταστήσεις τις τηγανιτές πατάτες με πουρέ ή πατατοσαλάτα, να σου σερβίρουν τη σος ώστε να βάλεις εσύ όσο θέλεις κ.ο.κ.

7. Μην παρασύρεσαι από τις ελκυστικές περιγραφές των γευμάτων των μενού, όπως “τρυφερό”, “ ζουμερό”, “τραγανιστό” κα πολλά άλλα. Έχει βρεθεί ότι τέτοιες περιγραφές αυξάνουν κατά τις 23% τις πωλήσεις αυτών των πιάτων. Μείνε πιστός σε αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ να φας.

8. Προσοχή στα ορεκτικά. Χωρίς να το καταλάβεις θα σε φορτώσουν τόσες θερμίδες όσες έχει ένα ολόκληρο κύριο γεύμα. Προκαθόρισε στο μικρό σου πιάτο μια μικρή μπουκιά από τα αγαπημένα σου ορεκτικά και περιορίσου σε αυτά.

9. Προσοχή στο αλκοόλ. Μας αυξάνει τη διάθεση και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού. Μπορείς να συνοδεύεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί, αλλά προσπάθησε να φας αυτό που έχεις προσχεδιάσει και βρίσκεται στο πιάτο σου.

10. Δεν είναι ανάγκη να τελειώσεις το γεύμα σου. Από τη στιγμή που έχεις χορτάσεις δεν είναι ανάγκη να μετατρέψεις το στομάχι σου σε σκουπιδοτενεκέ. Ζήτησε αυτό που θα περισσέψει να σου το πακετάρουν και να το πάρεις μαζί σου, ενώ στην περίπτωση που βρίσκεσαι σπίτι, φύλαξε το ώστε να το καταναλώσεις αργότερα.

11. Αν έχεις τελειώσει το γεύμα σου ζήτησε να σου μαζέψουν το πιάτο ή σήκω αμέσως από το τραπέζι της κουζίνας. Έχει βρεθεί ότι όσο εκτιθέμεθα σε τρόφιμα τόσο περισσότερα τρώμε.

12. Όσον αφορά το επιδόρπιο, να θυμάσαι ότι μία με δύο μπουκιές αρκούν για να αλλάξουμε τη γεύση μας. Ένας έξυπνος επίσης κανόνας έχει να κάνει με το γλυκό στα δύο, ώστε να μοιραστείτε τις θερμίδες με τον/ους συνδαιτυμόνες σας.

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.drpapalazarou.gr
Instagram @drpapalazarou
F/b Αναστασιος Παπαλαζαρου

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com